dijous, 25 de setembre del 2014

EXPOSICIÓ INDIVIDUAL DE MAS I FONDEVILA...... 1925


La Punta, 8 de Febrer de 1925. Mas i Fondevila

Retrat d'Arcadi Mas i Fondevila vist
per Ramon Casas.
Mai, que recordem, En Mas havia exposat sol, als seus setanta i tres anys, donant plena demostració de que el seu esperit artístic no té arrugues, amb lo qual estem d’acord amb el crític autor de la frase, exposa al “Camerin” del carrer de la Corríbia, de Barcelona, dotze teles d’aire sitgetà.

L’escola d’En Mas és cosa ja familiar nostra, l’havem vista sempre auriolant les serenors de les nostres encontrades, ens hi havem fet, al propi temps que el Mestre ha escampat arreu l’encens de les claredats de les nostres platges, dels nostres camps i de les nostres muntanyes.

Si En Rusiñol amb el seu “Cau” ha expandit, glorificant-lo, el nom de Sitges, En Mas i Fondevila ja abans, amb sa inimitable paleta, havia escampat la llum, guiats per la qual, nous peregrins de l’Art vingueren a assadollar.se de l’harmonia de les lluminoses clarors que les seves teles transportaven.

Com a precursor d’aquest moviment ascendent nostre, algú que sap i pot fer-ho ha iniciat l’idea de homenatjar al nostre pintor, adquirint per subscripció popular un de sos quadres per a que la Vila en sigui guardadora.

Trobem molt lloable l’iniciació de l’idea, i creiem que tots els sitgetans col·laboraran al bon èxit, ja que ella representa la compenetració espiritual d’un poble vers als que amb el seu talent l’han enlairat. 

En el transcurs d’una setmana, l’iniciador de tan bella obra, espontàniament rep donatius de compatriotes i amics de Sitges; i la Punta, que està del tot identificada amb l’idea d’homenatjar al Mestre en aquesta forma, es complau en oferir les seves columnes, col·laborant a la realització de tant just i patriòtic propòsit, a l’objecte de retenir per al comú patrimoni uns de les inimitables teles del Mestre en la que hi respiri l’ànima de les nostres encontrades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada